Wennberg

Neljä lohdullista faktaa työmarkkinoista

Nokialta tuli tänään uutisia joita muutamia vuosia sitten totuttiin kuulemaan metsäteollisuudelta. Ravisuttavien uutisten keskellä on hyvä muistaa neljä lohdullista faktaa työmarkkinoista.

 

Valtaosa työttömistä työllistyy nopeasti

Suomessa alkaa vuosittain 900 000 työttömyysjaksoa. 70 % työttömäksi jääneistä työllistyy kolmen kuukauden aikana. Puolessa vuodessa on työttömistä työllistynyt 85 %. (Lähde:TEM)

 

Koulutus kannattaa aina  

Jo lyhyt peruskoulun jälkeinen koulutus parantaa työllisyysmahdollisuuksia merkittävästi.  Korkeimmin koulutetuille löytyy aina töitä – jopa 90-luvun pahimman laman aikaan korkeimmin koulutettujen työpaikkojen määrä kasvoi. 18-vuotiaalla naisella joka on käynyt vain peruskoulun työvuosien odotusarvo on 23 vuotta. Keskiasteen käyneellä ( eli kolme vuotta lisäkoulutusta) odotusarvo on kymmenen vuotta enemmän eli 33 vuotta. Paljon parempaa investointia ei voi elämässään tehdä.  Koulutuksen merkitys työllistymisessä näkyy selvästi myös yli 50-vuotiailla eli mitä enemmän koulutusta, sen paremmat työllisyysnäkymät. (Lähde: Tilastokeskus)

 

Työllisyystoimenpiteet purevat

Toisin kuin usein kuulee väitettävän,  työvoimapoliittisella koulutuksella voidaan merkittävästi  parantaa työttömien työllistymismahdollisuuksia. Työvoimakoulutukseen osallistuneet ovat työllistyneet selvästi paremmin kuin ne työttömät, jotka koulutukseen eivät ole osallistuneet. Kaikista vuonna 2003 työttöminä olleista miehistä oli vuonna 2008 työttöminä 43 %, niistä jotka olivat osallistuneet työvoimakoulutukseen työttöminä oli 34 %. (Lähde: Tilastokeskus/Pekka Myrskylä)

 

Työpaikat hakeutuvat osaavan työvoiman luokse

Summan paperitehdas lopetti toimintansa  vuonna 2008. Jo seuraavana  vuonna Stora Enso myi tehtaan toimitilat Googlelle joka perusti tilalle palvelinkeskuksen. Myös Kajaani selviytyi erinomaisesti UPM:n tehtaan lopettamisesta ja tehdasalueelle on syntynyt paljon uutta liiketoimintaa. Kyse ei ole sattumasta eikä hyvästä tuurista. Kyse on markkinoiden toimintalogiikasta: yritykset hakeutuvat sinne missä on työvoimaa.

Vaikka Suomen, Salon ja ennen kaikkea työttömäksi jäävien tilanne näyttää tänään surkealta, kaikki kääntyy parhain päin. Osaavalle työvoimalle on aina kysyntää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Rauni Viren

Tilasto. Juu.

"Suomessa alkaa vuosittain 900 000 työttömyysjaksoa. 70 % työttömäksi jääneistä työllistyy kolmen kuukauden aikana."

Kuinka moni noista jää uudelleen työttömäksi vuoden sisällä?

Tilastoja voi lukea niin monella tavalla. Pätkätyöllistetty tuottaakin hyviä tilastoja, kunhan työttömyys ei kestä yli 3kk useammin kuin kolme kertaa kymmenestä.

Toimituksen poiminnat