Wennberg

Hakukonehaut ennustivat irakilaisten tulon Suomeen

  • Hakukonehaut ennustivat irakilaisten tulon Suomeen

Hakukonehakujen analysointi on tällä hetkellä yksi tehokkaimmista ja luotettavimmista tavoista selvittää ja ennustaa kulutuskäyttäytymisen muutoksia. Metodia on hyödynnetty menestyksekkäästi myös esimerkiksi vaalitulosten ennustamisessa. Verrattuna perinteisiin kyselytutkimuksiin hakukonehakujen analysointi kertoo mitä ihmiset tosiasiassa tekevät – ei mitä he sanovat tekevänsä.

Päätin testata menetelmän toimivuutta Euroopan pakolaiskriisin ja tarkastella olisiko hakukonetulosten analyysillä voitu ennustaa irakilaisten turvapaikanhakijoiden yllättävä virta Suomeen.

Irakissa Googlen markkinaosuus on hakukonehauista yli 95 % joten otin analyysiin mukaan ainoastaan Google-haut.

Tulokset ovat mielenkiintoisia. Suomea koskevat haut olivat koko alkuvuoden hyvin stabiileja.  Yhteensä  noin 2000 hakua kuukaudessa. Tilanne jatkui samanlaisena toukokuuhun asti. Kesäkuussa haut lähtivät jyrkkään nousuun siten, että elokuussa hakuja tehtiin lähes 7000 eli kolmessa kuukaudessa haut yli kolminkertaistuivat.

Yleisimmät haut koskivat Suomen ilmastoa, karttaa ja Suomen kaupunkeja. Yleisimpien  hakujen joukossa  oli myös maahanmuutto Suomeen (”Finland immigration” erilaisissa kirjoitusmuodoissa). Tämän hakutermin kasvu oli tarkastelujaksolla myös poikkeuksellisen  suurta. Toisin sanoen yhä enemmän hakuja alkoi kesällä kohdistua maahanmuuttoon Suomeen.

Oheisista graafeista näkee maahanmuuttoa koskevien hakutermien kasvun ja turvapaikanhakijoiden määrän muutoksen rinnakkain. Kasvua on edeltänyt maahaanmuuttoon liittyvien Google-hakujen kasvu, joskin ne ovat tapahtuneet hyvin lähellä toisiaan. Suomeen kohdistuvien erityisesti maahanmuuttoon liittyvien hakujen kasvu korreloi hämmästyttävän hyvin turvapaikanhakijoiden kasvun kanssa.   Tästä voidaan myös päätellä, että varsin moni on jo lähtiessään suunnitellut tulevansa Suomeen – ainakin se on ollut yksi selkeä vaihtoehto.

Hakukonetulosten analyysi tarjoaa valtavan potentiaalin monenlaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden analyysiin ja ennustamiseen.  Kriisimaiden hakukonehakujen analyysi tarjoaa sellaisia  näkymiä näihin yhteiskuntiin joita yksikään media ei pysy tarjoamaan ja joihin perinteisillä tutkimusmenetelmillä on vaikea pureutua. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Elokuussa asia oli jo tiedossa, siis Belgiassa (myös Suomen tulevan roolin osalta):

Kirjoitin siitä 10.9 näin: Belgian pakolaiskomissariaatin ("Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen") johtaja Dirk van den Bulck havahtui tästä äkkinäisestä muutoksesta ja ryhtyi tutkimaan lähes identtisten kertomusten taustat. Kävi ilmi, että komissariaatin omilta nettisivuilta dokumentti 15C oli ladattu Bagdadissa varsin usein, erityisesti heinäkuun aikana. Kyseisessä dokumentissa todetaan, että lähtökohtaisesti Bagdadin alueen asukkaat voivat saada suojelua Belgiassa seudun yleistyneen väkivallan perusteella.

Meidän kannaltamme huolestuttavinta on kuitenkin belgialaissanomalehden loppulause, jossa todetaan, että kyse on belgialaisesta "läpinäkyvyydestä, jota ainoastaan Suomen maahanmuuttovirasto panee vielä paremmaksi"....(ks. Lähde 1:n viimeiset lauseet; hollannin/flaamin kielellä: "transparantie waar alleen het Finse vluchtelingeninstituut boven uitstijgt")"

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202126-pako...

Ei ollut vielä karuselliainesta siihen aikaan; hyvä, että Mikon kirjoitus nostettiin framille (ja mukava, että Marko Kivelä tykkäsi).

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ilmari Schepeliltä erinomainen huomio tuo, että jopa kohtalaisen vieraanvaraisessa Belgiassa, Suomen maahanmuuttovirasto on todettu vieläkin sinislmäisemmäksi.
Mitähän tämä on vaikuttanut Suomen maineeseen... :-)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Siis ensin googlataan ja sitten pannaan toimeksi. Niinhän sitä tulee tehtyä itsekin, ainakin kaikessa ostamiseen ja kuluttamiseen liittyvässä. Ilmankos ne kansainväliset verkkofirmat tarkkailevatkin kaikkea mitä netissä tapahtuu.

Onko google-ennuste käytettävissä miltä tahansa maailmankolkalta yhtä luotettavana? Onhan nykyäänkin kaikenlaisia... kehitysmaita (anteeksi valkoisen miehen ylemmyydentuntoinen ilmaus.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Mielenkiintoinen huomio. Tuleeko toi sun data google trends'stä?

Google trends muuten osoittaa Suomea koskevien hakuja tulevan etupäässä Pohjois-Irakista.

Mä vaan en jostain syystä saa siitä ulos noin tarkkaa dataa. "Finland immigration" antaa ilmoituksen liian pienistä hakumääristä...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Irakin sisällä tuo kohdistuminen tiettyyn alueeseen voi johtua ihan runkoverkon ja teleoperaattorien rakenteesta. En nyt pikaisesti löytänyt tietoa rakenteesta, mutta Irak lienee kytkeytynyt vahvasti juuri pohjoisesta.

Sinällään kiinteät IP-yhteydet ainakin Suomessa on aika hyvin positioitu maantieteellisesti, mutta dynaamisissa IP-osoitteissa, kuten mobiiliyhteyksissä, IP-pohjainen positiointi menee puhtaasti operaattorien keskusten tai runkoverkkoliitoksen mukaan (Suomessakin "Internetiä" on käsittääkseni suurin piirtein 10 metriä jossain Espoossa, tms). Irakissa teleinfra on yli 10 vuotta jatkuneen sotimisen vuoksi korostuneen langatonta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Okei, pitää kokeilla eri hakusanoilla, että miten eri haut maatieteellisesti jakaantuu.

Entäs millä työkalulla tuo analyysi on tehty?

Reino Jalas

“Hakukonetulosten analyysi tarjoaa valtavan potentiaalin
monenlaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden analyysiin ja ennustamiseen.
Kriisimaiden hakukonehakujen analyysi tarjoaa sellaisia näkymiä
näihin yhteiskuntiin joita yksikään media ei pysy tarjoamaan ja
joihin perinteisillä tutkimusmenetelmillä on vaikea pureutua.”

Pyytäisin hiukan demonstroimaan tuon mainioksi kehutun uuden menetelmän voimallisuutta.

Voisiko blogisti malliksi tehdä jostakin asiasta ennusteen, joka todennäköisesti toteutuu seuraavan puolen vuoden aikana?

En nyt tarkoita ennustaa että lunta tulee piakkoin, koska talvivaatteita hakukoneilla etsitään. Tai räkätaudit lisääntyy koska flunssalääkkeitä googlataan kovasti. Myös, että koska lahjavinkkejä aletaan hakea entistä enemmän, niin ennustetaan että saattaa joku isompi juhla olla lähikuukausina tulossa.

Irakin pakolaistulijoiden päivittäinen määrä on jo puolittunut, joten sitä ei kannata enää ennustaa. Mutta joku ihan oikeasti kiinnostava asia tai käänne johonkin suuntaan lähitulevaisuudessa.

Sellainen josta blogisti voi sanoa jälkeenpäin, että mähän varoitin tuosta asiasta jo 3..4 kuukautta sitten.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mielenkiintoinen tulos, mutta voisitko hieman valottaa mitä työkalua käytit analyysin tekemiseen? En saanut ainakaan Google Trendsistä tehtyä vastaavaa hakua kuin olit tehnyt. Lähinnä vastaava oli haut Irakista hakusanalla Finland. Sekin kyllä noudatti havaitsemaasi trendiä.

Huomaathan, että jos tutkit globaaleja hakuja "Finland immigration"-hakusanayhdistelmällä, se tietenkin sisältää myös paljon suomalaisten maahanmuuttokriitikoiden tekemiä hakuja, joiden niidenkin trendi varmasti on nousussa... Ainakin "pakolaiset"-haku tai turvapaikanhakija on suorastaan räjähtänyt pakolaisten tulon myötä, ja jos samaa on etsitty myös englanniksi, tuloksesi osittain selittyy sillä.

Ei tietenkään ole ihmeellistä, että pakolaiseksi aikovat etsivät tietoa kohdemaista, pakolaisuuden motiiveista huolimatta. Jos esimerkkejä etsitään, varmasti sellaisetkin vainotut tyypit kuin Snowden tai Assange, etukäteen miettivät, mihin maahan kannattaa pyrkiä ja millaiset turvapaikka- ja palautuskäytännöt siellä on.

Käyttäjän wennberg kuva
Mikko Wennberg

Google Trendsillä tuollaista analyysiä ei tosiaan voi tehdä. Aikoinaan googlella oli työkalu tähän mutta sitä ei enää muutamaan vuoteen ole ollut käytössä. Analyysi todellakin kertoo nimenomaa Irakista tehdyt haut. Lisäksi analyysit on tehty yhdistämällä useita samaan kategoriaan liittyviä hakusanoja kuten blogissa todetaan (samaa asia haetaan erilaisella sanajärjestyksellä jne.)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Hain trendit Suomen arabiankielisellä nimellä فنلندا. Siinä näkyy mielenkiintoisuutena, että hakuja on tullut nimenomaisesti Irakista.

Kahtena alueena Irakissa erottuvat Erbil, joka on Irakin Kurdistanin pääkaupunki, sekä Bagdad. Mutta kuten edellä kommentoin, maantieteellistä positiointia on vaikea tulkita, koska erityisesti langattoman Internet-käytön kohdalla se menee operaattorien telekeskusten tai runkoverkkoliittymien mukaan. Kuitenkin sekä kurdialueen että Bagdadin erottuminen on ehkä merkittävää.

Näiden jälkeen eniten hakuja on tehty Damaskoksesta ja Ammanista, mikä ehkä kertoo syyrialaisten ja Syyrian pakolaisten turvapaikkakiinnostuksesta Suomea kohtaan. Kuitenkin heitä on sinällään tullut tänne hyvin vähän.

Mielenkiintoista tässä arabiankielisessä hakutermissä on, että toisin kuin esittämäsi käyrä, tämä on pudonnut nopeasti viimeisen kuukauden aikana – juuri sinä aikana kun irakilaisten tulo tänne on kiihtynyt nopeasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Kahtena alueena Irakissa erottuvat Erbil, joka on Irakin Kurdistanin pääkaupunki, sekä Bagdad."

Niinpä, sama huomio tehtiin siis Belgiassa jo elokuussa (kun todettiin yhtäkkistä hakupiikkiä, joka käynnistyi heinäkuussa). Bagdadin "maanalainen matkatoimisto" aloitti silloin siis toden teolla. Tämä uutinen ei kelvannut aiemmin, mutta onneksi sentään nyt....

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No, ehkä tuo viimeinen virkkeesi olisi sitten juuri se kaivattu ennuste. Harvapa sitä muuttaa maanosasta toiseen samana yönä, jolloin ensimmäistä kertaa googlaa jotakin maata. Katsotaan kuukauden kuluttua.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Pitipä ruveta näpertämään.
Hakusanana pelkkä Finlanda näytti sekä Bagdadia että Erbiliä (maakuntaa), mutta tämmöinen اللجوء الى فنلندا alluju' 'ilaa finlanda (resorting to Finland) osoitti vain Bagdadiin. Nämä sillä Googlen työkalulla.
الأكراد
Vaikeaa. Pitäisi onnistua suodattamaan kurdit pois, omaan ryhmäänsä.
Google translate ei tarjoa kurdikieliä. Ja en nyt satu osaamaan.

Joka tapauksessa, kiitokset kirjoittajalle. Kiinnostuksen nousu näkyy näilläkin selvästi.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Onko Wennerbergillä selitystä siihen tärkeämpään kysymykseeen, eli Suomen viranomaisten kyvyttömyyteen varoittaa asiasta edes vuorokautta ennen? Jos ei, en tiedä, mitä kukaan tästä kirjoituksesta hyötyi. (paitsi ne, joiden intresseissä on väittää koko tapahtumaa yllätykelliseksi).

Käyttäjän HapoMansikkamki kuva
Hapo Mansikkamäki

Jos samalla aikajaksolla tarkastelee muita haettuja maita, niin erottuuko Suomi jotenkin erityisesti esim. Saksasta, UK:sta, Ruotsista?

Esa Niemi

Mielenkiintoinen havainto ja suuret kiitokset tästä.

Reino Jalas

Valitettavasti minun korvaani nämä vaikuttavat pikkuisen sellaisilta Nostradamuksen kirjoituksista tehdyiltä ennusteilta.

Lukuisat noihin kirjeisiin perehtyneet tutkijat löytävät Nostradamuksen kirjeistä ennustettuna niin Napoleonin, Maailmansodat, Hitlerin, USA:n nousun, kaksoistornien tuhon, Kennedyn murhan ym.

On siis löydetty lukuisia oikeaan osuneita ennusteita. Tosin kaikki nämä oikeaan osuneet ennusteet ovat vasta kyseisen tapahtumien jälkeen Nostradamuksen kirjeistä löydettyjä ennusteita.

Sama asia jonkin verran vaivaa myös näitä modernimipia, Google-ennusteiden tekemisiä. Niistäkin onnistuneista löydöistä ja matchauksista kerrotaan vasta asian toteutumisen jälkeen.

Se panee epäilemään että Google-ennusteiden epäonnistuneita matchauksia on vähintään yhtä paljon. Todennäköisesti niitä on monikymmenkertainen määrä onnistuneisiin verrattuna.

Se hölmötyksen ihme tapahtuu kun nostetaan pelkästään yksi onnistunut matchaus esille. Tai kun ylipäätään tuodaan esille nettikeskusteluihin vain niitä onnistuneita tapauksia. Lopputulos voi silloin näyttää jonkun silmään uuden teknologisen ennustamisen ihmeeltä.

---
Siksi edellä jo ehdottelin tai pyytelin jonkinlaista demonstroimista Google -ennustamisesta.

Ennustetaan joitakin juttuja, vaikka 5...6 kpl erilaisia asioita tai käänteitä joita ennustetaan NYT. Ne sitten tapahtuvat tai ovat tapahtumatta jälkikäteen, vaikka seuraavan 6...12 kk sisään.

Katsotaan miten moni meni edes suunnilleen ennustettuun suuntaan. Kukaan ei ole toistaiseksi kommentoinut tätä eilistä ehdotusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Katso kommentti 13 yllä.

Jos tämä mahdollisuus olisi ollut käytössä, siitä olisi tietenkin ollut paljon apua kaikkiin mainitsemiisi ilmiöihin varautumisessa. Miksi sitä ei käytettäisi nyt? Nämä ovat tilastollisia massailmiöitä. Ei tässä pyritä ennustamaan, minä päivänä joku kuolee liikenneonettomuudessa tai minkä talon ikkuna kärsii pommi-iskussa.

Reino Jalas

No enpä pyydellyt ikkunoiden hajoamisen ennustamista. Kysyin minkä tahansa tapahtuman tai tulossa olevan käänteen tms. ennustamista.

Tällainen ennustettava käänne pitäisi miljoonien Google-hakujen analysoinnilla löytyä. Jos sellainen on ylipäätään löydettävissä.

Ongelmanahan on että 100:sta tehdystä ennusteessta vaikka 5..15% osuu oikeaan suuntaan. Mutta ennalta ei tiedä mitkä ne oikeat ovat. Siksi ennusteiden hyöty vaikkapa mahdollisten poliittisten päätöksentekojen pohjaksi saattavat kadota olemattomiin, kun ennustetiedoista 95% ovatkin virheellisiä, vääriä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #19

Suurin ongelma lienee siinä, mitä poliitikot suostuvat uskomaan. Tämän tapaiset asiat ovat kuitenkin juuri niitä, joissa suomalainen tiedustelu on jäljessä muusta Euroopasta.

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #20

Ainakaan tämän Irak-pakolaisten esimerkin perusteella en menisi vielä sanomaan että oltaisiin perässä.

Tanska, Italia, Kreikka, Norja, Saksa etc. ovat NATO-maita. Mutta ihan samat ennakoimattomat pakolaisvyöryt sinne on junakyydeillä mennyt kuin meillekin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

En nyt olisi kovin varma siitä, kuka ne on ennakoinut, kuka taas ei.

Ville Miettinen

Kirjoituksen otsikko, tulokset ja ennen kaikkea niiden tulkinta ovat mielestäni väärin. Hakukoneiden hakuja tutkimalla on pystytty ennustamaan mielenkiintoisia asioita, mutta irakilaisten tuloa Suomeen ei olisi pystynyt ennakoimaan käytetyllä menetelmällä.

Wennberg ei kerro kirjoituksessaan eikä kommenteissa kysyttäessä millä työkalulla analyysi on tehty. Sekä graafeissa esiintyvät numerot ja aikajänne että kirjoituksessa oleva kuvaus viittaavat vahvasti siihen että työkaluna on ollut Google Adwordsin Keyword Planner (https://adwords.google.com/ko/KeywordPlanner). Turvapaikkatilastot lienevät Maahanmuuttoviraston sivuilta (http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot/tur...). Keyword Plannerin näyttämät datat päättyvät elokuun loppuun, hivenen kurantimpaa dataa saa Google Trends -työkalulla (josta ei aivan suoraan saa irti hakujen määrää vaan ainoastaan indeksinormalisoidun arvon).

Kirjoittaja voi toki oikaista, jos olen väärässä. Joka tapauksessa Keyword Planner tuottaa graafien kanssa identtiset luvut haettaessa “Finland Immigration” ad groupin tilastoja (sisältää mm. avainsanat “finland immigration”, “immigration to finland”, “immigration in finland”). Muut Suomeen liittyvät englanninkieliset haut onnistuvat avainsanalla “finland”, arabiankieliset haut (jotka myös käyttäytyvät samoin tavoin) taas avainsanalla فنلندا

Käydään ensin läpi mitkä käytetyn metodologian ongelmat ovat:

1) Irakilaisten tekemiä englanninkielisiä “Finland Immigration”-sanaryhmän hakuja on viimeisen kahden vuoden aikana ollut keskimäärin n. 80 kuussa (heinäkuun 2015 “piikki” oli 180 hakua). Tämä on siis keskimäärin alle 3 hakua päivässä. Vertailun vuoksi todettakoot että Suomessa sanaa “cheek" haettiin elokuussa 3000 kertaa päivässä.

2) Keyword Plannerin antamat luvut ovat pyöristettyjä (tämänsuuruisilla luvuilla lähimpään kymmeneen). Osalle ko. ad groupin hakusanoista graafi näyttää kuukaudesta hieman riippuen joko 0 tai 10 hakua. Näemmä jokaisen hakusanan tulos pyöristetään ensin ja tämän jälkeen nämä summataan yhteen (jolloin virheet kasautuvat).

3) Sekä Keyword Plannerin että Maahanmuuttoviraston luvut ovat kunkin kuukauden summia. Päivä- tai edes viikkokohtaisia datoja en onnistunut löytämään. Tämä tarkoittaa sitä että kun ilmiöt ovat ajallisesti lähellä toisiaan, on äärimmäisen vaikeaa päätellä tapahtumien järjestystä vaikka niillä olisi selkeä korrelaatio.

4) Ainakin peruskäyttäjällä Keyword Plannerin tilastot laahaavat pitkälti toista kuukautta myöhässä (nyt lokakuun 12. on saatavilla elokuun datat). Kenties valtioilla on reaaliaikaisempaa Google-dataa tarjolla (en tiedä), mutta tässä tapauksessa oleellista on että meidän siviilien käytettävissä olleilla menetelmillä ennustusta ei olisi voinut tehdä.

Ei tämän enempää itse metodologiasta. Käydäänpä läpi itse analyysia. Latasin Keyword Plannerista ja Maahanmuuttovirastosta luvut alkaen 1.1.2014 ja lätkin ne Exceliin. Tässä tärkeimmät huomiot:

1) Ennen heinäkuuta 2015 “Finland Immigration”-sanaryhmän hauilla ja irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrällä ei ole minkäänlaista korrelaatiota. Esim. heinäkuussa 2014 oli “hakupiikki” (hipsuissa koska datat niin vähäisiä), samassa kuussa oli ajanjakson vähiten maahanmuuttajia.

2) Turvapaikanhakijoiden määrän raju kasvu lähti liikkeelle jossain kohtaa kesäkuuta 2015 (kesäkuussa 256 hakijaa). “Finland Immigration”-haut taas nylkyttivät paikoillaan koko kesäkuun (määrän ollessa pienempi kuin vaikkapa edellisenä kesänä). Toukokuusta eteenpäin luvut etenevät seuraavasti: 90/114, 90/256, 180/627, 170/1892.

3) Oma tulkintani tästä (pitäen edelleen mielessä että kyseessä kuukausiaggregaatit ja hyvin pienet datamäärät) on että hakujen määrä hypähti ylös vasta muuttoliikkeen selkeästi jo alettua (ja kerkesi jo taittuakin). Sama ilmiö toistuu myös muihin Suomeen liittyvien englannin- ja arabienkielisten hakutermien kohdalla (joiden datamäärät monikymmenkertaisia).

4) Wennbergin käyttämien graafien esitysmuoto vääristää tulkintaa (noin kuukaudella). Hänen vasemmanpuoleisessa graafissaan raju kasvu näyttäisi sijoittuvan kesäkuun ja heinäkuun välille. Pelkästään numeroita vilkaisemalla voi huomata kasvun tapahtuneen heinäkuussa, kesäkuun ollessa todellisuudessa nollakasvua.

5) Ilmiölle voi tietenkin hakea erilaisia selityksiä, mutta itse veikkaisin että alkuvaiheessa maahantulijat eivät olleet suunnitelleet tulevansa Suomeen (eivätkä siksi tehneet asiaan liittyviä hakuja ennen lähtöään Irakista). Vasta kun Etelä- ja Keski-Euroopasta alkoi siirtyä maahantulijoita Pohjoismaihin, alkoivat muut vasta lähtemistä suunnitelleet tehdä Suomeen liittyviä hakuja. Ne, jotka olivat jo matkalla saattoivat toki Googlettaa Suomea, mutta nämä haut näkyvät muista maista tehdyissä tilastoissa.

6) Toisin sanoen, jos Suomen viranomaisilla olisi ollut käytössään tiedot Google-hauista _reaaliajassa_, ei ryntäyksen alkamista tai sen suuruutta olisi pystynyt tästä datasta etukäteen päättelemään.

7) On tietenkin teoriassa mahdollista että löytyisi jotain muita paremmin toimivia, esim. arabiankielisiä hakutermejä (suuri sääli että juuri tähän tarkoitettu Google Correlate ei tarjoa dataa Irakista). Mutta mikäli oma selitykseni pitää paikkansa, ilmiön alussa Irakista lähteneet eivät tienneet tulevansa Suomeen, joten he eivät ainakaan tietoisesti ole voineet tehdä Suomeen päätymiseen liittyviä hakuja millään kielellä.

Reino Jalas

Näyttäisi että blogisti itse ei halua kommentoida esitettyjä asioita lainkaan.

Tuon yllä olevan auki purkamisen jälkeen kuitenkin näyttäisi että alkuperäisestä hakukoneella ennustamisen väittämästä ei jäisi jäljelle juuri mitään. Ainakaan tässä irakilaisten pakolaisten tulemisen tapauksessa.

Tällä hetkellä näyttää hyvin todennäköiseltä että mahdollisten Google-hakujen lisäksi nimenomaan halvat älykännykät ja reaaliaikainen some-viestintä ovat se tekijä jotka pakolaisia milloin mihinkäkin suuntaan ohjailee.

Nyt tämä toinen toisiaan opastava keskinäinen liikennöinti ohjasi ja toi pakolaisvirran Turkin pakolaisleireiltä juuri Suomeen ja Tornioon. Seuraavan ja entistä isomman virran sama kännykkäpälinä tuo lähivuosina Pohjois-Afrikasta.

Jos kaikkia arabiankielisiä ja afrikankielisiä FB-saitteja pystyisi seuraamaan ja analysoimaan, niin tätä kautta tutkija saisi haltuunsa huomattavasti suuremman siivun Big Datasta, kuin vain Google-hakujen seuraamisella.

Vielä sitäkin suurempi siivu tulee tietysti NSA-tyyppisestä kaiken puhelinliikenteen kuuntelemisesta ja seulonnasta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voi herran pieksut. Pointtihan oli se, että j o p a Google-hakujen seurannalla tämän olisi voinut ennustaa. Otaksun, että edes Niinistön mainitsemien "hyvien ystävien" huomautuksia ei uskottu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomen ns. vastuulliset viranomaiset eivät siis tee kotiläksyjään, eikä sitä heiltä kukaan vaadi? Mikä tauti tähän IT-ihmemaahan on tarttunut?

Toimituksen poiminnat