Wennberg

Suomi Euroopan kuudenneksi halutuin maa turvapaikanhakijoiden keskuudessa

  • Suomi Euroopan kuudenneksi halutuin maa turvapaikanhakijoiden keskuudessa

VIime viikolla esitin blogikirjoituksessani, että turvapaikanhakijoiden aalto olisi voitu ennakoida Google-hakuja analysoimalla. Sain kirjoituksen seurauksena runsaasti yhteydeottoja. Yksi useimmin esitetyistä kysymyksistä oli eroavatko Suomea koskevat Google-haut muista Euroopan maista ja kuinka suurta kiinnostus Suomea kohtaan on ollut verrrattuna muihin Euroopan maihin.

Kysymys on kiinnostava ja siinä mielessä "hauska", että olemme tottuneet tekemään tämän tyyppisiä analyysejä matkakohteista ja kaupungeista: mitkä ovat vetovoimaisimmat kohteet ja mitkä asiakasryhmät ovat kiinnostuneita mistäkin kohteista. Samaa metodologiaa voidaan soveltaa turvapaikanhakijoihin. Tässä yhteydessä tosin on tarpeetonta analysoida esimerkiksi Tripadvisorin ja muiden matkailufoorumien kirjoittelua. Analysoimme sen sijaan mitkä Euroopan maat saavat eniten arabiankielisiä hakukonehakuja koskien turvapaikkaa ja maahanmuuttoa. Tämän voidaan katsoa heijastavan kyseiseen maahan liittyvää kiinnostusta potentiaalisten turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Analyysissä tuli esiin muutama mielenkiintoinen havainto. Ensinnäkin Ruotsi näyttäisi nousseen kaikkein houkuttelevimmaksi kohdemaaksi Euroopassa. Olin hyvin varma, että Saksa olisi ylivoimainen ykkönen, mutta  ottaen huomioon analyysin "virhemarginaalin" Saksa on käytännössä yhtä kiinnostava maa kuin Ruotsi.

Suomi on noussut houkuttelevuudessaan peräti kuudenneksi. Suomi kiilasi Euroopan suurmaiden Englannin ja Ranskan väliin. Pohjoismaista Suomi on toiseksi kiinnostavin. Olisi mielenkiintoista analysoida miten kiinnostus eri maihin on parin viimeisen vuoden aikana muuttunut. Analyysi on sen verran työläs,  että siihen ei tässä yhteydessä ollut mahdollisuutta, mutta silmämääräinen tarkastelu antaisi viitteitä siihen suuntaan, että kiinnostus Tanskaa kohtaan on vähentynyt. 

Suomi, Tanska ja Norja saavat  omaa houkuttelevuuttaan suuremman turvapakanhakijavirran sen vuoksi, että Euroopan houkuttelevin kohde on kaikkien näiden maiden naapurina. Jos kiinnostus Ruotsia kohtaan säilyy yhtä vahvana tulevaisuudessa, tulee tämä näkymään myös Suomen turvapaikanhakijoiden määrässä kävipä Suomen omalle maabrändille turvapaikanhakijoiden keskuudessa mitä hyvänsä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jussi Jukola

Olenko tajunnut jotain väärin, turvapaikan hakijoiden luulisi ensisijaisesti haluavan turvaan, ei shoppaavan maiden välillä?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kyllähän ihminen haluaa turvaan sellaiseen maahan missä on hyvä olla. Lyhyet käsittelyajat, työllistymismahdollisuudet, lapsille koulutus ja terveydenhuolto.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hienoa. Voi olla että kokonaiset laitokset eivät ole löytäneet yhtä paljon oleellista tietoa kuin sinä.

Käyttäjän amgs kuva

Onko kiinnostavuus sama kuin houkuttelevuus? Poliitikot puhuvat Suomen houkuttelevuudesta tarkoittaen, että Suomessa olisi sellaisia asioita, jotka houkuttelisivat turvapaikanhakijoita tulemaan. Moni on sitä mieltä, että Suomen sosiaaliturva olisi se keskeisin kriteeri. Olisiko kuitenkin kohdemaan turvallisuus (Suomen turvallisuus) tärkein houkuttelevuuden kriteeri?

Mikä on muuten se suhde hakukoneiden hakujen Suomesta ja toteutettujen matkojen välillä? Kuinka moni on hakenut tietoa Suomesta, mutta on matkustanut muuhun maahan?

Marko Huttunen

Tanska ei liene kovin paljon turvattomampi maa kuin Suomi, ja Ruotsissakin on vielä paljon turvallusia seutuja tosin tp-hakijat ennemmin tai myöhemmin ajautuvat siellä ghettoihin. Tanska heikensi huomattavasti sosiaalitukia, perheenyhdistämistä ja kansalaisuuden saantia ja ennenkaikkea suoritti ns maabrändäyksen tiedottamalla valtiollisella kampanjalla ko asioista lähtömaihin. Tulokset olivat loistavia,tulijat vaeltavat Tanskan läpi, ja Ruotsin luovutussopimukset ohjaavat taad tulijoita Suomeen. Sosiaalituki ja palautusjärjestelmän tehokkuus siis vaikuttaa ratkaisevasti tulijan päätökseen, turvallisuudella ei ole mitään väliä kun on jo pohjolaan asti päässyt. Nyt Ruotsin suurin puolue, SD järjestää vastaavan kampanjan ja Suomem maabrändityöryhmä saisikin jo alkaa laatimaan arabinkielisiä viestejä someen joissa kerrottaisiin totuus Suomesta,työllisyydestä,sosiaalitukien huonoudesta ja VOK:n kurjista oloista. Muuten häviämme taas maabrändäyksessä länsinaapureille.

Toimituksen poiminnat