Wennberg

Yrittäjät maksoivat eniten veroja

Verottaja julkaisi viime vuoden lopulla tilastoja vuoden 2014 verotuksesta. Suuria muutoksia aikaisempaan ei ole tapahtunut, mutta muutama mielenkiintoinen  asia osui silmään. Yksi näistä koskee yrittäjien verorasitusta. Ellen puhuisi omassa asiassa kutsuisin heitä veronmaksajien sankareiksi.

Ensinnäkin jos tarkastellaan tuloveroja valtionverotuksessa voidaan tilastoista havaita seuraavat mielenkiintoiset faktat: 

  • Hyvätuloisin prosentti maksoi veroista neljänneksen.
  • Yrittäjä maksoi  veroja 2,5 kertaa enemmän kuin palkansaaja.
  • Yli 75 000 vuodessa ansaitsevat maksoivat veroista yli puolet - tähän ryhmään kuulu 8% veronmaksajista.

Edellä sanottu koskee siis ainostaan tuloveroja valtionverotuksessa. Siinä ei ole mukana esimerkiksi kunnallisveroa. Lisäksi on huomattava, että yrittäjien osalta verotaakkaa kasvattaa edelleen se, että  he maksavat myös yhteisöveroa omistamastaan yrityksestä.  

Jos laskelmiin otetaan mukaan myös muut tuloista perittävät verot, muuttuu tilanne jossain määrin. Yrittäjät kuitenkin säilyvät edelleen selvästi muita enemmän veroja maksavana ryhmänä - yrittäjä maksaa keskimäärin kaksi kertaa niin paljon veroja kuin palkansaaja. Lisäksi tilastoista voidaan havaita seuraavat mielenkiintoiset seikat:

  • Hyvätuloisin kymmenen prosenttia maksaa 40 % veroista
  • Kun veronmaksajat jaetaan kahteen ryhmään, hyvätuloisempi puolikas maksaa veroista noin 90 % 

Näissä laskelmissa on siis mukana kaikki tuloista perittävät verot henkilöverotuksessa. Kun tarkastellaan valtion verotusta on hyvä muistaa, että esimerkiksi arvonlisäverotuksen osuus verotuloista on suurempi kuin tuloverojen. Edellä esitetyt laskemat kuitenkin havainnollistavat verorasituksen jakautumista eri tulonsaajaryhmissä ja tuloluokissa. Siihen onko jakauma poliittisesti arvioiden  "oikein" vai "väärin" en ota edelleenkään kantaa. Tärkeintä on että yhteiskunallisessa keskustelussa ja  poliittisessa päätöksenteossa faktapohja on kunnossa: yritykset,  yrittäjät ja hyvätuloiset  palkansaajat maksavat suoraan tai välillisesti valtaosan valtion ja kuntien budjeteista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Mukava ja minulle hieman uusi näkökulma veronmaksajista. Tähän asti olen kuvitellut, että tuloista maksetaan veroa, mutta tilanne näyttäisi olevan se, että verorasitus onkin jyvitetty eri ammattikunnille (vast.).

Pekka Pylkkönen

Sitten kun huomioi vielä että maksettu sosiaaliturva on keskimäärin 970€ per kuukausi per suomalainen, niin nettomaksajat rupeavat käymään vähiin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Riippuu minkälaisesta yrityksestä on kyse. Päivän uutinen on Englanti ja Google joista google taipui maksamaan pikkaisen jälkiveroa. Mikähän olisi veroprosentti kun maksoi peräti 20.5m€ veroja 5.6 miljardin liikevaihdosta? Pienyrittäjät eivät moista aktiivista verosuunnittelua ja veroparatiiseja voi käyttää ja toivottavasti Googlen johdolla saadaan muutkin isot maksamaan edes jotain nykyisten raapaisujen sijaan, jotka ovat lähinnä huumoria.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Mielenkiintoisinta mielestäni oli että ylipäätään joku porukka maksoi veroja koska nykyään kaikkialla huudetaan vaan että vähätuloiset ja vielä vähemmän tienaavat maksavat veroja ja heitä kuritetaan lisää. Nyt näyttäisi että muissakin tuloryhmissä on vielä veronmaksajia! Tulonsiirtojen jälkeen käteenjäävän rahan määrästä tässä ei puhuta! Kannattaako yrittäjäksi ryhtyä pelkästään siksi että pystyy aina maksamaan paljon veroja, on jokaisen päätettävä itse koska kaikki yrittäjät eivät ole niin onnellisessa asemassa että siihen kykenisivät.

Pekka Heliste

Tuossahan puhuttiin vain valtionverosta, pienituloisimmat maksavat vain kunnalliseveroa ja se on tuossa laskelmassa jätetty huomiotta

Pekka Heliste

Kotitalouksien saamat tulonsiirrot

I 10910 / II 15255 / III 17077 / IV 17564 / V 17051 / VI 14239 / VII 13026 / VIII 12225 / IX 12219/ X 14784

Kuten kuvasta näkyy keskituloiset kotitaloudet III/IV/V saa reilusti enemmän tulonsiirtoja kuin köyhin eli I desiili

Myös varakkain desiili saa enemmän tulonsiirtoja kuin köyhimmät mutta silti leikkaukset kohdistuvat noihin alapään desiileihin

Pekka Pylkkönen

Tuo on siis kotitalouksittain. Yksilöittäin mitattuna pienituloisimmat saavat enemmän ja Suurituloiset vähemmän. Joskin erot ovat hyvin pienet.

Useat leikkaukset osuivat nimenomaan suurimpiin tulonsiirtoihin, kuten isoihin ansiosidonnaisiin, suurituloisimpien päivähoitomaksuihin ym. Pienituloisimmilta ei taida olla leikattu yhtään mitään?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #21

Väärin suurimpia ansiosidonnaisia ei leikattu vaan aikaa joten leikkasu on samanlainen kaikille, myös pienituloisille

Ja kyllä meilläkin vaimo saa nautia kaikista eduista , mitä minun suuremmat tulot mahdollistavat, ei taloudessa eletä erillisinä kulutusyksikköinä

Kyllä ne ovat poikkeuksia, ehkä sinä olet sellainen pihtari, jossa vaimo on leipäjonossa ja sinä syöt filettä ?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #25

'Päivärahan määrä laskee 1.1.2016 hieman johtuen indeksitarkistuksesta'
-IAET

Et ole mitenkään kokovakioinut eri tuloluokkien kotitalouksien kokoja. Lähestymiskulmasi on perusteeton. Pienituloinen henkilö saa enemmän tulonsiirtoja kuin suurituloinen henkilö, mutta pienituloinen kotitalous saa vähemmän tulonsiirtoja kuin suurituloinen kotitalous.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #26

Tuo indeksin tuoma pienennys on suhteessa sama kaikille tuloluokille

Ja pienituloisen indeksi on aivan erilainen kuin suurituloisen eli todennäköiseti pienituloisen indeksi nostaisi, mutta suurituloisen laskisi enemmän kuin nyt tekee

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #21

"Yksilöittäin mitattuna pienituloisimmat saavat enemmän ja Suurituloiset vähemmän."

Ei pidä paikkaansa.

Tässä luvut desiileittäin jaettuna kotitalouksien keskimääräisen koon mukaan:
I - 6840
II - 9077
III - 8628
IV - 8004
V - 7257
VI - 6767
VII - 6305
VIII - 6007
IX - 5845
X - 7285

Pienituloisin kymmenys saa edelleen vähemmän kuin parastuloisin. Jos kotitalouksien koot rajoitetaan kahteen, jotta osa lapsista saadaan rajattua tarkastelun ulkopuolelle tilasto taittuu vielä enemmän parastuloisimman eduksi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #51

Osuus saaduista tulonsiirroista:
Pienituloisin desiili: 9,6%
Toiseksi pienituloisin: 12,0%
Suurituloisin desiili: 9,6%

Ovat tuon tilaston mukaan näköjään yhtä suuret. Tosiaan tuo alin desiili on todella huono vertailukohta kun sinne mahtuu paljon nollatuloilla syystä tai toisesta olevia. Myös perhanan rikkaita.

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...

Käyttäjän MinnaIsoaho kuva
Minna Isoaho

Kiinnostava analyysi, joka osoittaa omalta osaltaan, että yrittäjien rooli yhteiskuntamme yhtenä tukipilarina on erittäin tärkeä. Kirjoituksessa otetun henkilökohtaisen verokertymän sekä yrityksen nimissä maksetun yhteisöveron lisäksi nostaisin keskusteluun vielä arvonlisäverot ja työllistämisnäkökulman.

Yrittäjä välittää toiminnastaan valtion kassaan keräämänsä arvonlisäveron. Valtio siis hyötyy suoraan yrittäjän riskinotosta ja osaamisesta. Esimerkiksi konsultointiliiketoiminnassa arvonlisäveroa tilitetään käytännössä lähes täydet 24 % laskutuksesta, koska alv-vähennykseen oikeuttavia eriä ei juuri kerry. (Suorastaan huvittavaa on se, että konsultti ei saa vähentää esimerkiksi bensakuluista aiheutunutta alvia.)

Työllistävyysvaikutus on melkoinen ja lisää yrittäjien sankariveronmaksajan gloriaa entisestään. Jo vuosien ajan uudet työpaikat ovat Suomessa syntyneet suurelta osin hyvin pieniin yrityksiin. Niissä yrittäjärooli korostuu toiminnan mahdollistajana ja lopputuloksena on verotuloja yhteiskunnalle.

Toistan tässä yhteydessä joskus ennenkin ehdottamani idean, että meille yrittäjille pitäisi myöntää jonkinlainen ansiomitali siitä, että suostumme vapaaehtoisesti luopumaan sosiaaliturvastamme ja omalla ja perheemme riskillä työllistämme muita joko suoraan tai välillisesti.

Niille, jotka jostain syystä kadehtivat yrittäjiä, seuraava kommentti: Yrittäjäksi voi ryhtyä omalla päätöksellään. Kenttä on kaikille avoin, joten kateudelle ei tulisi antaa tässä kohdin sijaa, vaan yrittäjiä kannattaisi kannustaa kaikin voimin tekemään tärkeää työtään myös huomenna.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Esimerkiksi konsultointiliiketoiminnassa arvonlisäveroa tilitetään käytännössä lähes täydet 24 % laskutuksesta, koska alv-vähennykseen oikeuttavia eriä ei juuri kerry. "
Eli sen Alv:n maksaa siis konsulttiyhtiön asiakas ja jos vähennyksiä ei kerry, niin samoin se tarkoittaa, ettei konsulttiyhtiön tarvitse myöskään maksaa alvia kuluistaan.

Pekka Heliste

Yrittäjän sosiaaliturva on lähes yhtä hyvä kuin palkansaajalla.

Byrokratiaa liittyy myös palkansaajan sosiaaliturvaan ja joka centti pitää selvittää Kelalle ja sossulle ennen kuin rahaa heltiää.

Ei siinäkään ole eroa

Mutta yrittäjällä on mahdollisuus vaikuttaa sosiaaliturvan tasoon ja usein yrittäjä tyytyy minimitasoon, mutta sehän on oma valinta ?

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Eikö olekkin Mikko jännää, että pakansaajien veromaksukyky alenee ja yrittäjien lisääntyy. Voisiko siitä vetää joitakin johtopäätöksiä?
Esimerkiksi niin, että jos yritysten verotusta ja toiminta edellytyksiä edelleen parannetaan sekä palkkoja alennetaan, niin työpaikkoja ei synny lisää, mutta yrittäjien osuus valtionverotuksessa edelleen kasvaa.
Mekanismi on mielenkiintoinen.

Olen eläkölöitynyt yrittäjä ja patriootti.

Pekka Pylkkönen

Tilastokeskuksen mukaan toimihenkilöt ja maajussit tienaavat enemmän kuin yrittäjät.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Tuostahan voi vetää sen johtopäätöksen että liikkuva raha ohjataan tai ohjautuu entistä enemmän yrittäjien kautta kulkevaksi. Onko tarkoituksellista? Valtio olemme me kaikki. Siinä työttömät ja pieneläkeläiset jäävät mopen osalle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jaksatko vielä laittaa linkin näkyville minkä perusteella kirjoitat?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pelkästään tuloveroihin kohdistuva tarkastelu esittämälläsi tavalla on oikeastaan aika harhauttava. Tuloverojen osuus kaikesta verotuksesta kun tuppaa olemaan melko pieni.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kyllä yrittäjä maksaa 'veroja' muutakin kautta. Lähdetään miettimään tätä asiaa kysyntävetoisesti eli otetaan esimerkiksi palvelualan pienyrittäjä, jolla on yksi työntekijä. Tämä yrittäjä haluaa rentoutua viikonloppuna ja päättää ostaa varallisuutensa mukaisesti pullon koskenkorvaa (hinta oli joskus 13,70 €). Mitä rahavirtoja tähän suppeaan hankintaketjuun liittyy?

Työntekijä ahkeroi liikkeessä asiakkaiden parissa niin, että häneltä kilahtaa kassaan 100 €, mikä tarkoittaa, että runsaan 30% verokannalla asiakkaiden on tarvinnut tienata yhteensä 150 €, josta verottaja on ehtinyt nyhtää veroina 50 €.
Yrittäjä maksaa tässä 100 €:sta 25 € liikevaihtoveroa, joten kassassa on jäljellä 75 €.
Yrittäjä maksaa em. työstä apulaiselle palkkaa 45 €, josta verottaja ottaa 15 €. Jäljellä on 30 €.
Yrittäjä maksaa muita palveluun liittyvä sivukuluja 5 €, jäljellä on 25 €.
Yrittäjä maksaa yritystuloksesta veron 10 €, jäljellä on 15 €.
Yrittäjä ostaa puollon Alkosta á 13,70 €, josta 10,50 € menee valtiolle veroina ja Altian liikevoittona.
Yrittäjä maksaa vielä hakuun liittyvän bensan 1,3 €, josta veroina valtiolle 0,5 €.

Laskelman mukaan verottaja on netonnut yrittäjän 'viikonloppulääkityksestä' eli yhdestä kossupuollosta 111 € ja valtion omia kuluja on ollut noin 3 €.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Yrittäjä maksaa em. työstä apulaiselle palkkaa 45 €, josta verottaja ottaa 15 €. Jäljellä on 30 €."

Tämä on periaatteessa mielenkiintoinen kohta, eli tässä tarkastelukulma vaikuttaa siihen, että onko verotus yrittäjän verotusta vaiko palkansaajan verotusta. Pohjimmiltaan yrittäjät eivät palkkaa (tai heidän ei pitäisi palkata) ketään ilman, että hänen tuottama lisäarvo ylittää hänen aiheuttamansa kulut.

Muuten laskelmasi ovat näitä "kasataan kaikki mahdollinen yhteen" ja väitetään, että verotus toimii näin. Toden kanssa tuolla on aika vähän tekemistä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Yhteisövero maksetaan vasta sitten kun on muut menot hoidettu. Yrittäjä maksaa aina ensin palkan.

Työntekijä sitten maksaa itse oman veronsa, vaikka työnantaja sen tilittääkin.

Esim.
liikevaihto 100 €
palkka -45 €
sivukulut -5 €
jäljelle jää 50 €

edustuskuluja ei hyväksytä verotuksessa, yrityksen auton bensakulut voidaan hyväksyä, jos ne ei ole omaa ajoa.

yrittäjän kannattaa tässä kohden nostaa itselleen palkkaa ja näin välttyä kahdenkertaiselta verotukselta

sitten tuosta jäljelle jäävästä maksetaan se yhteisövero.

Alvia tässä ei ole huomioitu. Se tietty on yrittäjän kannalta ikävä meno, koska nostaa hintoja ja heikentää kilpailua.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #29

>#29/ NP
Varmaan näin on mitä kirjoitat. Tähän asti olen ymmärtänyt, että jos yrittäjä myy liikevaihtoveron alaista palvelua tai tuotetta 100 €:lla, niin siinä on noin 25 % liikevaihtoveroa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #37

Alv lasketaan tuotteen hinnan päälle ja sen yrittäjä tilittää valtiolle. (Asiakashan sen maksaa). 100 €:sta alvin määrä on 19,35 € (alv-prosentti 24%) ja onhan se iso raha ja monelle yrittäjälle tarpeeton hinnan korottaja.

Suomessa on ollut joskus liikevaihtovero ja se oli alv:in kaltainen. Tosin taisi olla pienempi.

Yhteisövero tosiaan maksetaan vasta kun tulosta on vähennetty menot.

Jari Rahkonen

Aika hassua matematiikkaa tohtorilta. Eihän yrityksen kassavirta mistään tyhjästä synny. Eli eiköhän ne verotkin useimmiten makseta ihan asiakkaiden eli palkansaajien tuomilla varoilla?

Pekka Heliste

Väärin, yrittäjä voi valita tuleeko yhteen tai kahteen kertaan verotetuksi.

Valitsemalla henkilöyhtiön verotetaan vain yhteen kertaan.Niinpä valtaosa yrittäjistä toimiikin henkilöyhtiönä

Tuplaverotus on yrittäjän oma valinta ja jokaisella yrittäjäkurssilla opetetaan, miten laskea yhtiömuodon edullisuus

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Uskon kyllä, että monet pienyrittäjät ovat tiukoilla verojensa ja maksujensa kanssa. Mutta toisin on vähän suuremmissa firmoissa. Siellä voidaan käyttää monenlaista verosuunnittelua.

Ja jättiläisyhtiöt saattavat toimia täysin globaalisilla finanssimarkkinoilla käytellen verosuunnittelua, veroparatiiseja, lobbausta ja suoranaista lahjontaa verojensa vähentämiseksi ja tulojensa lisäämiseksi.

On jotenkin harhaanjohtavaa kirjoittaa vain verojen absoluuttisesta määrästä vaieten kokonaan eri kansalaisryhmien veroprosenteista. Suurituloisimmilla on ilman muuta parhaat edellytykset maksaa kunnollisia veroprosentteja.

Kuitenkin Suomessakin keskituloiset maksavat korkeimpia veroprosentteja, jos otetaan huomioon myös mm. päivähoitomaksut. Tuntuu siltä, että tasaverokin olisi oikeudenmukaisempi kuin nykyinen progressio, jonka nousukäyrä kääntyy laskuun suurituloisten kohdalla.

Maailmalla tilanne on vain kärjistynyt näinä taloudellisen taantuman vuosina. Rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät köyhtyneet.

Rikkain prosentti ihmisistä omistaa nyt jo enemmän kuin kaikki muut yhteensä, ilmoittaa avustusjärjestö Oxfam. Tieto julkaistiin juuri ennen kuin Maailman talousfoorumi (WEF) kokoontui Sveitsin Davosissa tiistaina.

Varallisuus on keskittynyt viime vuosina nopeasti yhä harvempiin käsiin. Nyt 62 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin maailman köyhempi puolisko yhteensä.

Keskeisiä trendejä epätasa-arvon kasvussa on se, että kansantulosta yhä pienempi osa menee työntekijöille. Näin on käynyt liki kaikissa kehittyneissä ja useimmissa kehittyvissä maissa, Oxfam toteaa.

Siinä olisi todella miettimisen ja huolestumisen aihetta. Ja Suomen hallituksen olisi asetettava verokikkailun kitkeminen tärkeimmäksi "kärkihankkeekseen". Missä ihmeessä tämä tärkeä päätös viipyy?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minusta pitäisi, ennen kuin puhutaan lainkaan yrittäjän ja yrityksen veroista, erottaa toisistaan, missä määrin yritykset ovat verojen ja maksujen kerääjiä ja varsinainen maksaja on kuluttaja, joka yrityksen tuotteita tai palveluja ostaa.

Väitän, eteivät yritykset maksa veroja ollenkaan. Kaikki verot ja veroluonteiset maksut yrityksen on pakko, jos se aikoo voitollisena jatkaa, lisätä hintoihin. Yritysten omistajatkin maksavat veroja vain henkilökohtaisista tuloistaan, elleivät piilota niitäkin ainakin osittain yrityksen iikevaihtoon ja kuluttajan roolissa ostaessaan mitä tahansa tarvitsemaansa.

Ainoa oikea oikeudenmukainen ja vertailukelpoinen verotus on sellainen, jonka perustana olevasta tulosta on vähennetty pois kaikki maksut, jotka verotettava voi kustannuksina toisten maksettavaksi siirtää. Täten verotettavaksi tuloksi jää vain kunkin veronmaksajan todellinen henkilökohtainen tulo.

Miten oikeudenmukaisesti tai väärin se jakaantuu, on eri asia. Jotain on kuitekin pahasti vialla, kun rikkain yksi prosentti väestöstä omistaa puolet mailman kaikesta varallisuudesta.

Pekka Pylkkönen

Verorahojen arvon perusta on tuotannossa, joten fiksu analyysi lähtee tietysti sieltä käsin liikkeelle. Ylipäätään millään rahalla ei ole arvoa ilman sitä vastaavaa tuotantoa.

Ne ketkä tuottavat, siis pääasiassa yritykset ja työntekijät, myös maksavat kaikki verot.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Ne ketkä tuottavat, siis pääasiassa yritykset ja työntekijät, myös maksavat kaikki verot."
Tuo on ainakin minun lähtökohtani. On oma taiteenalansa, miten mutkikkailla ja hämäävillä systeemeillä veroja kerätään. Perustana kuitenkin on se, että vain tuottavasta toiminnasta syntyy tuloa, jota voidaan verottaa.

Veroja, ainakin kunnallisveroa, peritään näennäisesti myös vaikkapa pienistä eläkkeistä ja sitten toisella kädellä annetaan toimeentulotukea ja asumistukea. Lopputulema on, että tulonsiirtojen jälkeen tällainen henkilö on nettosaaja.

Pekka Heliste

Tuosta linkistä näkee, että hyvätuloinen yrittäjä tai muu tulonsaaja voi melko vapaasti valita veroprosenttinsa

Vaihteluväli on 0-50 %. Veroaste on siis oma valinta

http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/904

Pekka Pylkkönen

Laita Heliste se korkki kiinni taas tai esitä kuinka Suomessa voi valita veroasteensa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eikö sitten ole hienoa, että on veronmaksukykyä?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Veromaksukyvyn ja siihen kohdistuvan veronmaksun pohdiskelu varmaan olisi paikallaan. Demokraattinen ja tasapuolinen menettely voisi olla, että pari sataa vuodessa jätetään hummailuun ja kaikki muu viedään. Omaisuuden osalta nyrkkisääntö voisi olla, että vähintään kerran kymmenessä vuodessa se siirtyy veroina valtiolle (tuulenkantamoiset eli myyntivoitot sellaisenaan).

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Kyllä Suomessa hyvätuloisille on verojen jälkeen jäänyt ihan mukavasti rahaa. On taatusti riittänyt hummailuun.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen #27.
Tässä Heikki Hiilamon ja Pertti Honkasen jutussa kerrotaan, miten rikkaat voivat itse valita veroprosenttinsa: http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/904

Kannattaa lukea ja kirjoittaa sitten.

Kaikkein pienituloisimmat eivät voi millään välttää veroja. He käyttävät suuren osan tuloistaan ruokakaupoissa ja maksavat korkeaa ALVia. Tuo ALV on muuten valtion tärkeimpiä ja varmimpia verotulon lähteitä. Monia muita verotuksen muotoja rikkaat ja banksterit osaavat vältellä liukkailla keplotteluillaan.

Pekka Pylkkönen

Tuo on täysin lapsellinen väite. Blogissa ei selvitetä alkeellisellakaan tasolla sitä mitä kaikkea laskelmissa on huomioitu. Kai ymmärrät että esimerkiksi yrittäjällä on vaihtoehtoisia tapoja nostaa tuloja yrityksestä. Nostettaessa rahaa palkkana, vältytään yrityksen tuloverolta sekä pääomatuloverolta mutta maksetaan ansiotuloveroa ja päin vastoin. Nollan prosentin verotus ei ole millään tavalla mahdollinen.

Pienituloisimmat 70% väestöstä eivät myöskään maksa veroja, vaan saavat enemmän kuin maksavat.

Hiilamo propagoi valikoimalla vain osan verolajeista aineistoon. Suomeksi hän valehtelee.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #31.
Tuo Hiilamon & Co kirjoitus kertoo nerokkaasti, miten rikkaat pystyvät tässä globaalitaloudessa helposti hoitamaan homman kotiin. Ilmankos rikkaat, erityisesti ökyrikkaat, ovat vain rikastuneet huonoista suhdanteista huolimatta.

Mutta ne suhdanteet ovat huonoja vain köyhille ja keskituloisille. Siksi heitä yritetään taas painaa syvemmälle kyykyyn - jotta ökyrikkaat saisivat yhä enemmän. Ja pölkkypäiset "tavallisen kansan etuja ajavat" poliitikot ovat sokeita tälle hämäykselle.

Ja ökyrikkaat sekä heidän hanslankarinsa naureskelevat kulman takana.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

Nyt on todellisuudentaju hämärtynyt. Tämän talouskriisin aikana Suomessa ainoastaan suurituloisin 5% on menettänyt tulojaan. Muut ovat plussalla.

Tulo- ja varallisuuseroista sopii olla mitä mieltä vain mutta valehtelua ei kannata jatkaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

0 %:n vero on mahdollinen ainoastaan osasta pääomatuloja, mutta silloin sitten menee yhteisövero.

Pääomatulo on yrittäjän henk.kohtaista tuloa, mutta sitten taas yrityksen tulos on yrityksen tuloa, eikä vielä yrittäjän tuloa.

Käyttäjän TomBlomqvist kuva
Tom Blomqvist

Kannattaisi perehtyä asioihin ennenkuin lähtee kirjoittamaan aivan päättömiä asioita yrittäjyydestä.
Yrittäjilläei ole työttömyysrturvaa.
Yrittäjillä ei ole sairaslomasijaista.
Yrittäjillä ei ole sairasajanpalkkaa.
Yrittäjillä ei ole ketään sijaistaa lomallaan.
jne. jne.
Koita nyt perehtyä edes vähän asioihin.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Onhan sitä olemassan YTK ja YEL.

Käyttäjän TomBlomqvist kuva
Tom Blomqvist

Kyllä kyllä. Ei vaan käytännössä ole noin helppoa kun annetaan ymmärtää. Aina tulee se oletus että epäillään yritystoimintaa. Sitten tilinpäätökset ja härdeli on valmis. Työntekijällä vain ilmoitus riittää.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #42

Juu, ymmärrän kyllä että käytännössä voi olla vaikea järjestää.

Sitten tietenkin on myös se, että yritykset ovat erilaisia. Eikä kaikkia yrityksiä voi tasapäistää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen #33:
Plussalla eivät ole ainakaan pidempään eläkkeellä olleet köyhyysrajalla elävät, jotka ovat saaneet osakseen jatkuvasti taitettuja eläkeindeksejä. Jotkut suurituloiset ovat menettäneet bonuksiaan mutta varsinaiset oligarkit ovat vain rikastuneet.

Tom Blomqvist #34:
Olen täysin samaa mieltä siitä, että pienyrittäjän asema on kaikkea muuta kuin kehuttava. Mutta suuryrittäjien tilanne on täysin päinvastainen. Ei siis voi puhua yhdellä sanalla vain yrittäjistä. On olemassa yrittäjiä ja "yrittäjiä".

Käyttäjän HannuAla-Harja kuva
Hannu Ala-Harja

100 - 300 kohdan UKK/FAQ –palsta www.te-palvelut.fi –sivulle!
Kuinkahan me saataisiin aikaan sellainen Suomi, jossa ei koko ajan tapella ja osoiteta sormella toisia? Olen yrittäjä ja maksan paljon veroja toisaalta käsieni läpi menee paljon rahaa ja verotussysteemi ottaa siitä osansa – en valita tämä on oma valinta ja olen siihen tyytyväinen. Haluaisin parantaa suomalaista työllisyyttä ja yrittäjyyttä toisin kuin monella minä vielä tiedän miten työllisyyttä voisi parantaa hattuvakioarviolla 20 – 40 000 työtöntä vähemmän. TE-keskuksen eli te-palvelut.fi –sivuille pitäisi ehdottomasti rakentaa noin 100 -300 kohdan UKK / FAQ kysymys- ja vastauspalsta. Minulla on aika paljon ns. pätkätöitä ja käytän niissä eri ihmisiä, aika paljon on opiskelijoita. Työttömät eivät uskalla tehdä yhtään mitään, kun TE – Keskuksen päätökset ovat aivan täysin mielivaltaisia. Jos kysyy samaa asiaa 3 eri TE-toimistolta niin saa 3 eri vastausta, jotka kaikki ovat täysin ympäripyöreitä. Työtön voi saada esim. 1-3 päivän pätkätyöstä hyvin helposti yrittäjän leiman tai leiman, jossa hänen katsotaan työllistyneen kokonaan. Valitusprosessit kestävät kuukausia ja niissäkin usein käy huonosti. Tämä aiheuttaa jo muutenkin pienellä rahalla kituuttavalle työttömälle liian suuren riskin. TE-Keskukselta ei voi kysyä yhtään mitään, kun ensiksi pitää tehdä ja sen jälkeen selviää kuinka käy. Siis menikö 1 päivän työstä koko kuun työttömyysrahat vai ei tai katsotaanko 1 päivän työkeikan, joka on laskutettu ukko.fi-palvelun kautta työtön nyt tästä lähin täysipäiväiseksi yrittäjäksi. TE –toimisto on tehoton, toimii täysin edesvastuuttomasti ja ei välitä työttömistä tai edes meitä työllistäjistä yhtään mitään. Asioita hoidetaan vain kankeilla ja betonoiduilla virkamiestavoilla. Eli työttömät todella pelkäävät TE- Toimistoa ja sen reaktiota. 300 kohdan yksinkertainen ja kansantajuinen UKK palsta tarkoittaisi, että TE- Toimistojen olisi toimittava sen mukaisesti kaikkialla Suomessa miten UKK palstalla sanotaan eikä oman toimiston kulloisenkin tulkinnan ja mielivallan mukaan. TE –toimistot kun vain yrittävät kaunistella tilastoja täysin yksittäisen työttömän todellisesta tilanteesta piittaamatta. Kyllä lain pitää olla kaikille tasavertainen. Ole reilu kaveri kopio tai jaa tämä kirjoitus, josko saisimme tällä aikaan pienen mutta erittäin tehokkaan muutoksen TE-Toimiston sivuille.
-Hannu A-H

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Voisitko, Mikko, laittaa linkit tilastoihin, joista olet tiedot kaivanut? Katselin verottajan sivuja, mutta en löytänyt noin tarkkoja tietoja.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Verottajan vuosikertomuksesta 2014 löysin seuraavaa:

-kerätty veroja brutto 68,5 miljardia

-henkilöasiakkailta kerätty 31,3 miljardia

-alveista kertyi 25,1 miljardia

-yhteisöverosta 5,1 miljardia

-työnantajan sos.turvamaksusta 1,7 miljardia

-kiinteistöverosta 1,5 miljardia

-varainsiirtoverosta 708 miljoonaa

Antti Koskela

Ihan turha ladella mitään tilastoja tai vertailuja, Viro on tajunnut jo aikaa sitten mikä asia saa maan kuin maan nousuun. Se ainoa asia on yrittäjät ja Virossa on osattu fokusoida järkevään yhteisöveromalliin.

Viron yhteisöveromalli Suomeen ja digitaalisten sisältöjen ALV nollaan niin pienyrittäjien kato maasta voidaan vielä pysäyttää. Adios.

Pekka Heliste

Jos kahvilan pitäjä siirtyy Suomesta Viroon niin käyvätkö suomaliset laivalla Tallinnassa kahvilla ?

Jyrki Paldán

"Ihan turha ladella mitään tilastoja tai vertailuja, Viro on tajunnut jo aikaa sitten mikä asia saa maan kuin maan nousuun."

Miksi työntekijät karkaavat tuosta "nousevasta" maasta muualle heti kun tilaisuus aukeaa? Miksi tuon "nousevan maan" asukkaat mielummin puurtavat pitkää päivää Suomessa asuen ties missä pahvilaatikoissa ja kymmenien henkilöiden jakamissa kimppavuokratuissa asuntovaunuissa? Miksi vähäosaiset tuossa "nousevassa" maassa elävät kehitysmaan elintasolla?

Jyrki Paldán

"Edellä sanottu koskee siis ainostaan tuloveroja valtionverotuksessa."

Ei varmaan tarvitse erikseen mainita miksi yhden veron tutkiminen on melko hedelmätöntä. Ainakin jos tarkoituksena on kertoa jotain kokonaiskuvasta, mihin ainakin otsikko viittaa.

"Hyvätuloisin kymmenen prosenttia maksaa 40 % veroista"

Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilaston mukaan luku oli vuonna 2014 noin 33%. Tuotannontekijäntuloista parastuloisin 10% puolestaan ansaitsi 32%. Veronmaksu tuloihin suhteutettuna oli siis hyvin lähellä tasaveroa. Huomioimatta arvonlisäveroa.

"Kun tarkastellaan valtion verotusta on hyvä muistaa, että esimerkiksi arvonlisäverotuksen osuus verotuloista on suurempi kuin tuloverojen."

Niinpä, ja jos rajakulutusalttius otetaan huomioon, arvonlisävero on käytännössä regressiivistä verotusta. Sitä ei myöskään huomioida missään tilastoissa, koska kattavaa tilastointia aiheesta ei tehdä.

Pekka Pylkkönen

Kun puhutaan kokonaiskuvasta, pienituloisin 70% suomalaisista ei maksa nettona lainkaan veroja. Veronmaksu on harvojen harteilla.

Käyttäjän MikaRautio kuva
Mika Rautio

Jos kilpailtaisiin siitä, kenellä on suurin veroprosentti (siis eniten veroja suhteessa tuloihin) niin näin satunnaisena blogi-surffarina löysin tuolta internetin ihmeellisestä maailmasta, että ilmeisesti jossakin Espoon suunnalla saattaisi olla eräs ex-yrittäjä, jota verottaja on päättänyt nyhtää oikein kunnolla...?!

http://lainakatto.blogspot.fi/

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Voi luoja tätä valheellista paskaa. Tämä 1% kantaa suhteessa vähiten yhteiskunnallista vastuuta tulohinsa nähden ja on nettosaaja, eli se tosdellinen yhteiskunnan elättilauma

Tuloverot ovat pieni osa veroista. Alvit viherverot autoverot polttoaineverot, erilaiset pakkomaksut....Kyllä se paras tuloisin prosentti on vapaamatkustajia jotka saavat yrityksilleen valtaosan yli 10 mrd yritystuista yms valtion menoista. Siellä on yritystukia, 'tuulimyllytukia', rakennetaan yrityksille infraa jne jne. Samalla tämä hyvätuloisin prosentti jättää jälkeensä talvivaarojen kaltaisia ympäristötuhoja sekä paljon muita kulueriä. poliisi, virkamiehet jne.
Lisäksi tämä 1 prosentti firmoineen on liki 100mrd valtion takausten lainan nostajista eli aivan mahdoton riski maksettavaksi. Päälle kuntien tuet ja takaukset. Eli täysin utopistinen lasku tulossa.
Pienituloisin prosentti maksaa yli 100% prosenttia tuloistaan veroja ja pakkomaksuja, joten sosiaalituki on välttämätön kattamanaan edes valtion ja kuntien kokonaislaskutuksen. Se tarkoittaa että he ovat hypernettomaksajia.

Niitä todellisia sankareita jotka tekevät töitä hyvätuloisen prosentin tulojen eteen, mutta eivät saa itse mitään! He elävät leipäjonon turvin seuraavaan työpäivään.

Toimituksen poiminnat