Wennberg

Kaikki blogit puheenaiheesta Energiatalous

Hiilivoimasta luopuminen tulee kalliiksi

Hanasaaren voimalaitoksen osalta sen viimeinen käyttövuosi tulee olemaan näillä näkymin 2023. Neljän vuoden päästä Helsingin energiantuotannosta tipahtaa yksi euroopan tehokkaimmista ja parhaiten kunnossapidetyistä laitosyksiköistä. Miksi näin kova kiire?

Elinkeinoelämä ja ympäristöarvot vaakapuntarissa

Keskiviikkona 22.3. raportoitiin, minkä suuruinen osa kunnallisvaaliehdokkaista olisi vaalikonevastaustensa perusteella valmiit asettamaan talouskasvun ja työpaikkojen luonnin ympäristöasioiden edelle, mikäli nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa. Ehdokkaista noin viidennes – minä mukaan lukien – oli ja on varmasti edelleenkin juuri tätä mieltä.

Ilmastonmuutos on peruttu

Donald J. Trump virkaanastujaisia vietettiin 20.1.2017.  Ensitöikseen hän vaihdatti hallinnon nettisivut ja poisti sieltä ilmastomuutokseen liittyvät maininnat tai ainakaan sitä ei korosteta samalla tavoin, kuin Obaman hallinnon aikana.

Sixten Korkman: "Maailmantalous vailla kapteenia" - Väärin

Sixten Korkman kirjoittaa sympaattisen kotimaista elvytystä puoltavan kolumnin http://www.hs.fi/talous/a1458915856074?ref=hs-mob-feature4 .

Ilmeisesti epäillen kotimaisten toimien tehoa nykytilanteessa hän kirjoittaa:

"Paljon suurempi ongelma on maailmantalous. Se on kuin sumusäässä vaarallisille vesille ajautunut laiva, jolla ei ole kapteenia eikä ruorimiestä."

Tätä lausetta ja erästä toista kolumnin poliittisesti tarkoituksellista nyanssia en voi ymmärtää enkä hyväksyä järkevän taloudenpidon näkökulmasta.

Austeritya taantumassa, fiksua?

Paul Krugman kirjoittaa The New York Timesissa austerityn ja keynesiläisen politiikan kädenväännöstä, jossa austerity on Euroopassa nyt vahvasti voitolla: "In Mr.

Järkeä ilmastonmuutoksen estämiseen

Greenpeace uutisoi, että Arctia Shipping, ja sitä myötä Suomi, sitoutuu ilmastonmuutokseen, koska se osallistuu jäänmurtajiensa kanssa tukemaan seismisiä testauksia arktisille merialueille liittyen öljyvarojen kartoitukseen. Tähän eräs vihreä ehdokas kirjoittaa, että näin ei pitäisi menetellä, koska tällöin Suomi tukee ilmastonmuutosta. Onhan laskettu, ettei napa-alueen reservejä koskaan oteta käyttöön.

Tekniikan osaaja eduskuntaan

Vaaliteemani liittyvät kansantalouden kannalta nyt vallitsevissa olosuhteissa välttämättömien toimintojen eteenpäinviemiseen. Valituksi tultuani keskityn pääasiassa niihin toimintoihin, joilla Suomeen saadaan tuloja ja työtä. Osa näistä toimista tuottaa tulosta jo lyhyellä aikavälillä. Sopeutuminen ja samalla hallittu panostus keihäänkärkihankkeisiin antaa lisää vapausasteita ylläpitämään niitä perusrakenteita, joita nyt nykyhallituksenkin toimesta on oltu kovin harkitsemattomasti ajamassa alas.

Miten Suomen talous saadaan nousuun?

Jokaisella poliitikolla on vaaliteemoja ja uudistuksia, joita haluaa ajaa. Usein nämä uudistukset vaativat myös verorahoja, kuten omanikin. Mutta miten talous saadaan kestäväksi? Tässä kolme keinoa lyhyesti.

1) Tekemällä työnteosta kannattavaa.

Ukrainasta EU:n ikioma Talvivaara

 Ukraina on nykyisellään maksukyvyttömyyden partaalla, eikä käynnissä oleva kriisi tilannetta ainakaan paranna. Paradoksaalisesti maan energia tulee suurelta osin vihollismaasta ja suuri osa maan viennistä suuntautuu nytkin samaan vihollismaahan. Suurelta osin maan hiilikaivokset ja raskas teollisuus näyttää jäävän uusien "kansantasavaltojen" puolelle.Taloustilanteessa ei ole odotettavissa vuosikausiin selkeää paranemista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä