Wennberg

Kaikki blogit puheenaiheesta Keminsaame

Vastauksia metsälappalaisuudesta esitettyihin väittämiin

Suomenmaa-lehti julkaisi 3.11.2017 laajahkon artikkelin saamelaisuudesta ja nykyisistä kipukohdista. Jutun otsikko oli Koetut vääryydet ja pelko kielen ja kulttuurin menettämisestä ajavat ristiriitoihin – kuka on oikea saamelainen? Myös minua haastateltiin kyseiseen artikkeliin. Kuvatekstin mukaan: ”Eeva-Maria Maijala tekee aktiivisesti työtä metsälappalaisten jälkeläisten saamelaisstatuksen hyväksymiseksi.”

Artikkeli julkaistiin verkkoversiona 17.2.2018. Siitä nousi vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa.

Kirja-arvio: Kemin-Lappi elää!

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan äskettäin julkaisema kirja Kemin-Lappi elää! on suurelta osin tietokirja ja pieneltä osin identiteettipamfletti; jälkimmäisen paljastaa jo kirjan alaotsikko Alkuperäiskansa keminlappalaiset - yksi Suomen neljästä Saamen ryhmästä. Niinpä käsittelen nämä tasot erikseen.

 

Kemin-Lappi elää! tietokirjana

Keminsaamen rekonstruointihanke saamelaisten kannalta

Äskettäin uutisoitiin, että joukko saamentutkijoita päätti kesäkuun Olaus Sirma -seminaarissa ryhtyä elvyttämään keminsaamen kieltä. Keminsaameksi kutsutaan kieltä, jonka puhuma-alue keskittyi viime vaiheessaan nykyisen Sodankylän alueelle ja joka katosi 1800-luvulle tultaessa sen puhujien suomalaistuttua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä