*

Wennberg

Kaikki blogit puheenaiheesta TE-palvelut

Aktiivinen kurjistaminen ei aktivoi

Aktiivimallista on viime päivinä puhuttu paljon. Monet ovatkin nostaneet esille selkeitä ongelmia mallista. Näkemys, että kyseessä on jälleen työttömyysturvan heikennys, onkin käynyt selväksi.

Taustalla kuitenkin häämöttää hallituksen yleinen toimintatapa ja käsitys siitä, että rankaiseminen ja sanktiot ovat paras keino motivoida ihmisiä. Tämä voidaan huomata niin opiskelijoiden, työntekijöiden kuin työttömien kohtelusta hallituskauden aikana.

TE-palveluiden aktivointimalli

Nyt kun olen lopultakin päässyt paistattelemaan TE-toimiston huomion valokeilaan, olen pohdiskellut mielessäni mitä nuo virkailijat, paljon vartijat, oikein työkseen tekevät. Tai ovat tehneet tähän asti. Työttömien aktivointimallihan on myös TE-virkailijoille uudenlainen lähestymistapa työttömän arkitodellisuuteen. 

TEM ja Lindström ampuvat kovilla - 100% provisiopalkka ei syy kieltäytyä työstä

Ihmiset kääntyvät juridisissa asioissa puoleeni satunnaisen säännöllisesti, vaikka varsinainen juristi en koulutukseltani ole vaan insinööri :)

 

Pakotettua palkka-alea, osa III: Muutoksenhakulautakunnan päätös

Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätös oli kannaltani kielteinen. Lyhyesti lautakunta sanoo, ettei 3kk ammattisuoja ole enää voimassa, palkan pienuus ei ole vertailtavissa ansiosidonnaiseen, koska kyse on kokoaikaisesta työstä, eikä lautakunta selvityksensä mukaan pysty vertailemaan vanhan ja tarjotun tehtävän toimenkuvia, joten he olettavat kyseessä olevan uuden työtehtävän. On huomattavaa, ettei lautakunta ota mitenkään kantaa siihen, että pitääkö vanhan työsuhteensa riitauttaneen ja lakitoimiston asiaa hoitamaan palkanneen henkilön palata tähän työpaikkaan.

Pakotettua palkka-alea, osa II: TE-toimisto

Kun ihmisellä on työpaikka sitä oletusluonteisesti ajattelee, että karenssin saaneet ja työkkäriä kritisoivat ihmiset pyrkivät käyttämään laiskuuttaan järjestelmää hyväkseen. Jos jää työttömäksi esim. yt-neuvotteluiden johdosta, niin joutuu väkisinkin tutustumaan tähän yhteiskunnan laitokseen. Tässä maistiainen Tampereen toimipisteeltä: sisäänkäynnin vieressä on vartioiden koppi, josta sisääntulevia valvotaan. Yläkerrassa, jonottaessa vuoroa palvelutiskille, vieressä seisoo vartia haara-asennossa. Kyse on siis laitoksesta, jonka tehtävä olisi palvella työttömiä.

Pakotettua palkka-alea

Haluan kertoa tarinani, jossa on mielestäni yhteiskunnallista merkitystä. Tapa, jolla minulle tarjottiin yt-irtisanomisen jälkeen työtä, mahdollistaisi kaikkien palkansaajien kohdalla pakotetun palkka-alen:

 

Olen työskennellyt Tampereella IT-alalla vuodesta 1999 yrityksissä kuten Nokia ja Tieto. Viimeisin työnantajani oli pirkanmaalainen pk-yritys, jonka palveluksessa olin töissä päälle kolme vuotta. Tein töitä nimikkeellä ohjelmistosuunnittelija. Minut irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä vuoden 2014 tammikuussa.

 

Kotimaisen työvoiman arvostus

TE-toimistoissa on työnhakijoiden asiointi hankaloitunut, eikä se ole edes mikään uusi uutinen. Työllisyyskatsaukset näyttävät lohduttomilta, eikä tilanteen korjaantumisesta parempaan suuntaan lähitulevaisuudessa ole edes minkäänlaista ennustetta, vaan päinvastaisia ennusteita on.

 Syyskuun 2014 työllisyyskatsaus: Työttömiä työnhakijoita 314500

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä