Wennberg

Kaikki blogit puheenaiheesta Tietoliikenne

Koillisväylän kaapelihankeselvitys tulee olemaan Suomelle täysi fiasko

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti eilen, että liikenne- ja viestintäministeri Berner on asettanut entisen pääministerin Paavo Lipposen ja FiComin entisen toimitusjohtajan Reijo Sventon selvittämään kansainvälisen yhteistyön edellytyksiä Koillisväylän kaapelihankkeen käynnistämiseksi.

Sosialidemokraatti Paavo Lipposen tuntevat kaikki, sen sijaan Reijo Svento ja hänen vanha työnantajansa Ficom ry on vieraampi.

Valokuitukaapelit A.B. Sharma ja Ari Pesosen kirjoitus

 

Pesosen kirjoitukseen laitoin pienen jutun vanhasta ystävästäni alun perin prof. Tiurin laboratoriosta, A.B. Sharmasta, uranuurtaja alallaan Suomesta. Hänestä tuli jätettyään Suomea, kansainväliseti tunnustettu ja palkittu auktoriteetti valokuitukaapeleitten ja niihin liittyvä teorian alalla. En tiedä mikä kuitu (lehmä) ojassa Arilla on asian suhteen. Ehkä hän voisi selittää?

Veikkasiko Suomi väärää hevosta idän ja lännen merikaapelihankkeissa?

Niukasti lyhin merikaapelireitti (14901 km) Euroopasta Aasiaan kulkee arktisella alueella Pohjoisella jäämerella Koillisväylää pitkin. Venäjän oli määrä aloittaa jo vuonna 2012 uuden tietoliikennemerikaapelin rakentaminen Murmanskista Vladivostokin kautta Japaniin, ja hankkeen piti valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä. Muurmanskista kaapeli oli tarkoitus vetää vielä Pohjanmeren kautta Lontooseen. Ensimmäisen kerran Venäjällä kaapelihanketta Euroopasta Aasiaan Koillisväylän kautta käynnisteltiin jo vuonna 1999.

Kuka pelastaisi meidät salasanojen orjuudelta?

Puolisen vuotta sitten onni potkaisi, alueelle jossa asun rakennettiin valokuituverkko. Käytössäni pitkään olleen sähköpostin operaattori, Sonera, ei tarjonnut uudessa verkossa palveluitaan, joten oli pakko muuttaa sähköpostiosoite. Pelkän osoitteen olisi toki voinut kyllä säilyttääkin maksamalla siitä kuukausittaisen maksun.

Uuden osoitteen myötä alkoi melkoinen muuttamisruljanssi. Sähköpostiosoite oli käyttäjätunnuksena kymmenissä eri järjestelmissä, pankkitunnuksista aina Puheenvuoroon saakka.

Hurskastelua laajakaistahankkeilla

Muotisanontaan "Nyt laajakaista joka talouteen haja-asutusalueilla"..kiteytyy koko laajakaistan laajentamisen bisnesidea. Laajakaistan rakentajia on suhteellisen vähän, ja nekin joita on, eivät ole todellisuudessa kiinnostuneita  perusajatuksesta saattaa ko palvelu myös haja-asutusalueelle. Liittyjiä on liian vähän. Laajakaisahankkeet ovat lanseerattu pääasiassa markkinavoimien ehdoilla. Kysymys on nimenomaan taajamissa piilevistä rahanteko mahdollisuuksista.

Vapaan ja kansainvälisen tietoverkon puolesta!

Tietoviikosta (7.10.2012) löytyy verkkotoimittaja Janne Luotolan kirjoittama mielenkiintoinen artikkeli Eurooppalaisten telekommunikaatioyhtiöiden aloitteesta muuttaa tietoliikenne maksulliseksi. Kärjistetysti sanoen tämä tarkoittaisi sitä, että käytännössä vapaa ja kansainvälinen tietoverkko lakkaisi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä