Wennberg

Kaikki blogit puheenaiheesta Tulevaisuusskenaariot

Siilasmaa höpsi skenaarioista 2

Skenaariot eivät ole luetteloita yrityksen tulevaisuuden vaihtoehdoista, kuva. Skenaariot ovat ulkoisista syistä aiheutuvia mahdollisia tulevaisuuspolkuja, joihin yrityksen on sopeuduttuva. 

Hohhoijaa, näissä kyse vain laskennallisista vaihtoehdoista, ei skenaarioista:

Siilasmaa höpsi skenaarioista 1

Risto Siilasmaa ei ole ymmärtänyt skenaarioiden tarkoitusta, kuva. Pieleen meni myös Suomessa  kun 90-luvulla laadittiin Sitran ohjastamana tietoyhteiskuntaan liittyviä skenaarioita, joista sitten valittiin tavoiteltava. Tuo ei ole skenaarioiden tarkoitus strategiasuunnittelussa. Strategian tulee olla  sellainen, että se toimii kaikissa realistisissa skenaarioissa.

Skenaariohöpöä roboteista

Skenaariot ovat mahdollisia  tulevaisuuspolkuja. Tutkimuksessa Jari Kaivo-oja etc. on pohjana käytetty Kurzweilin hypoteesia teknologisesta singulaariteetista, kuvat, joka perustuu tietokoneiden kapasiteetin kasvuun. Sen mukaan tietokoneen kyvykkyys tulee ylittämään ihmisen kyvykkyyden  joskus vuosisadan puolivälissä. Valitettavasti tuo median hellimä hypoteesi on puhdasta roskaa. Määrä ei muutu laaduksi. Tulevaisuuspolku ei siis ole validi.

Autoilu vähenee?

Sakari Nieminen kysyi lisää perusteita eräälle vaalikoneen vastaukselleni: 

Liikennevolyymit voivat juuri nyt olla historiallisessa huipussaan. Autoalan tiedotuskeskus/liikennesuorite ennakoi tulevaa laskua.

Sakari kysyy:  Onko asia todella näin? ...  Kysyisinkin, mihin kirjauksenne perustuu?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä