Wennberg

Kaikki blogit puheenaiheesta Vastarinta

Vastarinnan (ja historian) loppu

Filosofi/kirjailija Albert Camus näki kapinan rajanvetona. Kapinallinen vetää rajan eteensä, eikä enää peräänny. Hän kokee tulleensa kohdelluksi väärin ja nousee vastarintaan.

Köyhäinhoito ja kontrolli sekä antifasismi

Olen tässä lukenut kirjaa nimeltään Kuokkavieraiden pidot. Se kertoo yhteiskunnan marginaaliryhmistä. Ihmisistä, jotka olemassaolollaan rikkovat pikkuporvarillista moraalikäsitystä. Kautta aikain on köyhiä ja vähäosaisia sekä muuta ”alaluokkaa” moralisoitu laiskoiksi ja moraalittomiksi. Kuokkavieraiden pidossa käsitellään yhteiskunnan sosiaaliseen kontrolliin liittyviä asioita. Esimerkiksi sitä kuinka jotkut uskaltavat haastaa vallitsevan normiston. Mikä on ylipäänsä normaalia? Hyvä esimerkki yläluokkaisesta moralismista on sosiaaliavun saajien väittäminen laiskoiksi.

Suvaitsevaisuus ja sopeutuminen kohtaavat

Hiljattain tuli TV 1 - kanavalta tositeeveen kaltaisella formaatilla kuvattu ajankohtaisohjelma, jossa taloyhtiöiden maahaanmuuttaja -  ja kantasuomalaiset miehet keskustelivat keskenään kulttuurien kohtaamisesta, sopetumisesta ja suvaitsevaisuudesta.

Eliitillä ei saumaa

Suomessa vallitsee ärtyneiden hallintoalamaisten apatia. Syyt tälle ovat selviä, mutta lääkkeet sairauteen ovat lähempänä kuin luuletkaan. Syy apatiaan on täydellinen osattomuus päätöksenteossa ja käärmeissään olevan kansan passivis-aggressiivinen välinpitämättömyys.

On etäisesti ymmärrettävää, että Suomen herrat ja Vladimir Lenin päätyivät aikoinaan samaan johtopäätökseen: lukutaidoton kansa on liian vastuutonta päättämään omista asioistaan. Silti toiset ovat olleet tästä aina mieltä.

Syvästi vihreä ja anarkistinen

Useimpiin ns. kehittyneisiin yhteiskuntajärjestelmiin ja yhteisöihin kuuluu osanen, jolla on taloudellista vaurautta ja sosiaalista valtaa enemmän kuin järjestelmän muilla osilla. Tätä osasta voidaan kutsua eliitiksi, hallitsevaksi luokaksi, aatelistoksi, tai vaikkapa voittajiksi. Tämä osanen ohjaa järjestelmän tärkeimpiä toimintoja – niin hyvässä kuin pahassa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä