*

Wennberg

Kaikki blogit puheenaiheesta Avoin data

Kuntavaalien viimeinen tuotantokausi

Jos kuntavaalit olisivat tosi-tv-ohjelma, niin tämä olisi niiden viimeinen tuotantokausi. Sen verran heikolta katsojaluvut eli tuleva äänestysaktiivisuus ja yleinen kiinnostus vaaleja kohtaan näyttää.

Ylen avoin data - kuntalaisten vai kuntatyöntekijöiden asialla?

Yle avasi vaalikoneensa datan, ja ennen kuin kattavat analyysit ja kartat valmistuvat, excelissä voi helposti tehdä nopeaa kysymyskohtaista tutkiskelua. Ensimmäisen kuvaliitteenä olevan kysymyksen avaamisesta kiitos kuuluu Mika Mäntykankaalle Espoosta.

Auringon kokonaissäteilyn voimakkuus

NASA:n tutkimukset vuodelta 2003 osoittavat auringon kokonaissäteilyn osalta kasvavaa voimakkuutta pitemmältä ajalta. ”Auringon kokonaissäteilyn voimakkuuden (TSI) osalta auringon syklien 21- 23 aurinkominimien välillä (1978 lähtien) tarkka ja pitkän aikavälin aineisto siis osoittaa merkittävää positiivista trendiä (0,05 prosenttia vuosikymmenessä). Tämä merkittävä havainto saattaa auttaa ilmastotutkijoita erottamaan auringon ja ihmisen vaikutuksen ilmastoon.”

Vaalit eivät olekaan salaiset

Äitini puoliso ei äänestänyt minua eduskuntavaaleissa. Eikä äänestänyt muuten kukaan hänen sukulaisistaan. En tiedä tätä siksi, että he olisivat minulle tämän kertoneet. Tiedän sen, koska vaalitulokset on avointa dataa, josta se käy selvästi ilmi.

Yle ja "pienpuolueet"

Yle vietti maanantaina "pienpuolueiden päivää", eli poikkeuksellisesti antoi näkyvyyttä myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille. Todella hienoa - joskin vielä hienompaa toki olisi, jos näitä huomioitaisiin joskus muinakin päivinä. Päivän kunniaksi Yle julkaisi uutisen, jossa pohdiskeltiin ensimmäisen eduskuntapaikan saamisen hankaluutta. Puolueet on kuvattu hauskasti tonttuina.

Alitajuntasi äänesti jo - YLE tietää miten

Vaaligalluppeja tehdään näin vaalien alla paljon, esim. http://www.hs.fi/paivanlehti/07042015/kotimaa/Stubb+Haglund+ja+Soini+suo.... Yhteistä näille gallupeille on se, että ne tehdään melko rajoitetulla otoksella (linkatussa gallupissa kysyttiin 1001 vastaajalta), ja kysymyksenasettelu ei välttämättä ole paras mahdollinen:

Painetta ja tolkkua it-hankintoihin

Viime aikoina on puhuttu paljon tarpeellisista rakennemuutoksista taloutemme vakauttamiseksi. Rakennemuutoksissa tulisi hyödyntää mahdollisimman paljon digitalisaation mahdollisuuksia, eli uusinta teknologiaa ja it-järjestelmiä. Valitettavasti it-hankinnat ovat viime aikoina usein kuitenkin epäonnistuneet ja julkisuudessakin on todettu esimerkiksi Viron menneen jo Suomen ohi alan osaamisessa.

Helppo vaalidata, missä olet?

Eduskuntavaalit lähestyvät vauhdilla. Ja usko tai älä, mutta osa meistä haluaisi tutkiskella hieman viime vaalien tuloksia. Tuloksia ei vain valitettavasti ole juuri tarjolla, kun Ylekin on poistanut oman tulospalvelunsa. Miksi tästäkin pitää tehdä näin vaikeaa?

Edistetäänkö teknologialla demokratiaa vai totalitaarista kontrollia?

EU on demokraattisempi kuin moni muu alue maailmassa, mutta parantamisen varaa on paljon. Tulevaisuuden kannalta on olennaista että uutta teknologiaa käytetään demokratian ja kansalaisten oikeuksien edistämiseen. Jos näin ei tehdä voidaan päätyä tilanteeseen, missä kansalaisia valvotaan ja vakoillaan uskomattoman tarkasti, kommunikaatiota rajoitetaan vallanpitäjien ja suuryritysten intressien mukaisesti ja mahdollisuudet järjestelmien väärinkäyttöön ovat pelottavat.

Julkinen talous julkiseksi ja avoimeksi dataksi

Vaikka julkisten IT-hankkeiden historia on surullista luettavaa, ehdotan uutta julkista IT-hanketta: rakennetaan nettipalvelu, joka jakaa yhdessä paikassa avoimena datana aivan kaikki julkisen sektorin menot: tilavuokrat, matkaliput, palkat, kulukorvaukset, hankinnat, ravintolalaskut, jne. 

Avoimesta datasta kansalaisten ja lehdistön olisi sitten helppo hakea ylilyöntejä ja etsiä säästöjä, kun virkamiehet ja poliitikot eivät siihen kuitenkaan itse pysty.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä