Wennberg

Kaikki blogit puheenaiheesta osuuskuntamalli

Suurten kaupunkien myymättä olevat pienet asunnot asunto-osuuskunniksi?

 

Ehdottaisin, että ennen kuin lukuisten myymättömien pienasuntojen tilanne leviää käsiin ja aiheuttaa maanlaajuisen asuntokuplan puhkeamisen, muodostetaan suurten ja keskisuurten kaupunkien asunto-osuuskuntamalli ensi tilassa.

Mitkä tahot ottavat asiasta kopin?

2018 tiedonsiirto-oikeus: Omista ja myy data joka yrityksillä on sinusta.

2018 toukokuussa EU:ssa astuu voimaan oikeus omistaa digitaalinen jalanjälkesi. Voit siirtää esimerkiksi Googlesta hakuhistoriasi jollekin toiselle yritykselle. Tällöin Google ei enää saa käyttää hakuhistoriaasi kohdistaakseen mainontaa sinulle mutta valitsemasi yritys saa. Tämä on hieman verrattavissa oikeuteen siirtää sama puhelinnumero liittymästä toiseen. Saat myös oikeuden tulla unohdetuksi poistamalla sinusta kerätyt tiedot. 

Osuustoiminta on kehittynyt!

 Tässä ovat perusteet (vikipedia).

Toimintaympäristövastuu

Osuuskunnat toimivat yhteisöjensä kestävän kehityksen hyväksi jäsenten päättämällä tavalla. (Sata-osaajat Osuuskunta).

Sanonta vielä 80-luvulla:

Osuustoiminta, ennen meitä syntynyt ja jälkehemme jää.

Sanonta 2020-luvulla:

Osuustoiminta ennen meitä, maalla syntynyt ja kaupunkeihin jää.

Syy määritelmän muuttamiseen.

Osuuspankit lakkauttavat konttoreitaan maaseudulla.

Osuuskaupat halpuuttavat.

Alkuperäinen lähtökohda on unohdettu.

Osuusdemokraattinen vaihtoehto

 

Osuustoiminta on tasa-arvoon perustuva yritysmuoto. Osuustoiminta perustuu yleisesti mies ja ääni -periaatteelle. HOK-Elannossa jäsen on samanaikaisesti sekä omistaja että asiakas. Nykyisin usein puhutaan ´asiakasomistajasta´, joka on samalla omistaja, asiakas ja kuluttaja.

 

Perinteisessä osuustoiminnassa myös työnantajan ja työntekijän roolit menevät hyvällä tavalla pahasti sekaisin. Työntekijä on samalla myös itsensä työnantaja ja siten pääsee nauttimaan oman työnsä tuottamasta lisäarvosta.

 

Jatkuuko demarien aatteettomuustuska?

Jutta Urpilainen oli uuden aallon demari – sujuva sanainen, vetoava esiintyjä, mutta toistava ja ”paljon puhetta, mutta vähän ”jätkälle töitä”; ammattiyhdistysaktiivit hermostuivat. Uusi puheenjohtaja on Antti Rinne ammattiliittojyrä Proosta, joka luki itsensä puolessatoista vuodessa oikeustieteiden kadidaatiksi!

 

Psykopatia pesii työpaikan hierarkiassa

Taloussanomat raportoi itsestäänselvyydestä: narsistit, psykopaatit ja ikävät ihmiset menestyvät työelämässä. Mielestäni tämä epä-älyllinen rankutus siitä, että maailma on väärin saisi loppua.

Osuus ja ongelma

Millaista toimintaa on luvassa? Liitynkö mukaan? Mikä on minun osuuteni?
Osuuskuntayrittäjyys toimii joillakin aloilla hyvin ja joillakin hyvin huonosti.

Tavalla tai toisella olen ollut tekemisissä kolmen eri osuuskunnan syntyvaiheissa.
Yhden toimiala oli koulutus, toinen lehdenjulkaisu ja kolmas kulttuuriosuuskunta.

Alkuvaiheet samaan tyyliin, alkuinnostus ja orastava vapaus ja työnäky, sääntöjä
ja toimintatapoja pohditaan yhdessä ja päädytään malliin, johon kaikki ovat tyytyväisiä.

Kapitalismin valtaaminen osuustoiminnalla

Monet epäilevät, että osuustoiminta ei ole ratkaisu kapitalismin ongelmiin. Tämän kirjoituksen tehtävä on osoittaa heidän olevan peruuttamattomasti väärässä.

Miksi olen antikapitalisti?

Kuulen aika usein joltain suunnalta valitusta siitä, että olen liian radikaali. Kuulen jopa väitteitä, että jos olisin vähemmän radikaali, olisin enemmän äänestäjien mieleen. Olen kuulemma liian suorapuheinen, kerron asioista totuuksia, joita ei kannata sanoa ääneen. Olisi parempi olla siloitellumpi, kuiskivat eräät.

Parantaako osuuskunta terveyspalvelut?

Hollannin terveydenhuoltojärjestelmästä tekee hyväksi se, että se on ns. ”hallittu kaaos”, eli kyseessä on nk. kaaosjärjestelmä. Potilailla on suuri vapaus valita, mistä he hankkivat sairasvakuutuksensa ja missä he hoitavat itseään. Ero moniin muihin maihin on siinä, että Hollannissa kaaos on hallittu. Terveydenhoitoon liittyvät päätökset tehdään dialogissa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten kesken. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä