Wennberg

%23maakuntauudistus

Maakuntauudistus tuhoaa lähidemokratian

Mikäli Suomen kunnat eivät lähde kapinaan hallituksen maakuntauudistusta vastaan tulee valta Suomessa keskittymään muutamalle suurella kaupungille. Tämä selviää hyvin Suomen lähi- ja perushoitajaliiton tekemästä laskelmasta.

Laskelmassa on käytetty hyödykseen dataa viimeisimmistä vaaleista ja niiden perusteella tehty paikkajako tuleviin maakuntavaltuustoihin. Esimerkiksi Uudellamaalla Helsinki tulee saamaan 55 edustajaa 99 paikkaiseen maakuntavaltuustoon. Espoon ja Vantaan ottaessa lähes tulkoon loput paikat.

Hallintoa kehitetään miljardilla eurolla – velaksi

Valtion ensi vuoden budjetin loppusumma on yli 10 miljardia enemmän kuin 10 vuotta sitten. Bruttokansantuote on kuitenkin yhä vuotta 2008 alemmalla tasolla ja valtion velka on yli kaksinkertainen vuoteen 2008 verrattuna. Kun vuoden 2008 budjetissa valtionvelkaa lyhennettiin 1,7 miljardilla, ensi vuonna velkaa sen sijaan otetaan lisää 3,4 miljardia euroa.

Valinnanvapauden täytyy toteutua sote- ja maakuntauudistuksessa

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus tarvitaan ja se on keskeinen asia koko sote-uudistuksessa. Viime viikolla on keskusteltu, että tämä olisi törmäämässä perustuslaillisiin ongelmiin. Valinnanvapaus tulee toteuttaa huolimatta siitä yhtiöitetäänkö julkisia sote-keskuksia. Kaikilla suomalaisilla ei ole hyvää yksityistä työterveyshuoltoa, jolloin tämä valinnanvapaus on aivan keskeistä saada voimaan.

Tuleeko Soten tietojärjestelmähankkeesta maailman nopein ja onnistunein?

Ennusmerkkien mukaan ei tule. Tietojärjestelmähanke vaikuttaisi perustuvan täydelliseen yltiöoptimismiin ja mielestäni se ei voi toteutua suunnitellusti. Lasse Lehtonen nosti mainiossa blogissaan esille yhtenä kompastuskivenä tietojärjestelmät. Koitin jonkin verran tutkia asiaa, vaikka tiedot ovatkin kovin epämääräisiä esimerkiksi aiheesta informaatiota jakavan alueuudistuksen sivuilla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä